Liselotte Öhrling

Liselotte Öhrling

Här har ni en som älskar historia, textilt handarbete och ull!

Som ullälskande arkeolog så jobbar jag ju på en fantastisk plats - Lödöse museum. Detta medeltidsmuseum som har fantastiska skatter som bevarats i den leriga jorden i närmare ett millennium. Här finns en halv miljon föremål från den medeltida staden, som då var en av Sveriges första städer.

Något som mitt hjärta bultar lite extra för är de textilrelaterade föremålen, som tenar och trissor, nålar, sisare, vävknivar, skyttlar - och textilier. Här finns norra Europas största medeltida textila samling. De flesta är fragment, men några små plagg finns - som den nålbundna vanten från 1200-talet som jag håller i min hand på bilden. Ni kan ju se lyckan som bara strålar i mitt ansikte.


Jag har en magisterexamen i arkeologi och jobbar som museipedagog och programansvarig på Lödöse museum. Mamma lärde mig sticka när jag var liten, och genom jobbet kom jag i kontakt med nålbindningen som har en särskild plats i hjärtat.

Men störst är ändå kärleken till ullen och djuren som bär på den. Dessa fantastiska djur som ger oss fantastiska fiber att göra allt möjligt av! Och som luktar så gott!

Jag bara älskar att stoppa huvet i ullen på mina älskade Gestrikefår och fundera på vad jag ska göra med ullen efter klippning.

Ull alltså. Så himla fint!

 

Vänligen,

Liselotte Öhrling

Lödöse museum

Program och pedagogik

Förvaltningen för Kulturutveckling