Marita Jönsson

Marita Jonsson

"utvecklare i slöjd och konsthantverk"

Marita Jönsson arbetar som en av tre utvecklare i slöjd och konsthantverk på Kultur i Halland - Slöjd, Region Halland.

Jag anställdes 2006 som textil länshemslöjdskonsulent med Halländska Hemslöjdsföreningen Bindslöjden som huvudman. Sedan juli 2010 är det Region Halland som är vår arbetsgivare och vi sitter på Kultur- och skolförvaltningen med placering i Halmstad.  

Arbetet som regional utvecklare är mångfacetterat. Det är mötena med kunniga, kluriga människor som respekterar material och har ett hållbart förhållningssätt till omvärlden som är den stora behållningen i arbetet.

I år handlar arbetet för min del mycket om VÄV2022 som går av stapeln 22-24 september 2022 på Halmstad Arena och som är världens största vävmässa. Det är Svenska Vävrådet som är huvudarrangör, Kultur i Halland - Slöjd står som lokal värd tillsammans med Destination Halmstad. På mässan visas ett brett utbud av konstnärliga vävutställningar, vävverkstäder med tiotalet olika sätt att väva, föreningar, vävstugor, försäljning av allt från vävstolar till garn, böcker och färdiga alster, skolor och utbildningar finns på plats.  https://vav2022.se. De senaste åren har jag också arbetat med att lyfta den svenska ullen. I Halland genom projektet Ull som resurs och i nationella sammanhang genom föreningen Ullvilja och de konferenser som arrangerats.