Erik Torstensson

Erik Torstensson

man of wool

Jag heter Erik Torstensson och har varit verksam som textilkonstnär sedan ungefär 2007 och har sedan dess haft en eller ett par utställningar per år. Jag har ställt ut på bland annat Rydals museum (2014)  Gotlands konstmuseum (2015) och Not Quite (2017). Jag är representerad på Statens konstråd. Under flera år gjorde jag huvudsakligen textila skulpturer och figurer. Jag har även gjort installationer och performance, även de alltid med en textil grund.

Parallellt med min konstnärliga verksamhet har jag sedan 2012 frilansat som pedagog inom textila hantverk, huvudsakligen med inriktning mot fibernivå och tekniker som tovning, färgning och handspinning. Jag har jobbat på till exempel Liljevalchs konsthall och Röhsska museet i Göteborg, men huvudsakligen inom folkbildningen, genom studieförbund och på folkhögskolor.Tillsammans med en kollega ansvarar jag för Ull-Akademin på Kyrkeruds folkhögskola.

2017 började jag på kandidatprogrammet i textilkonst på HDK och nu i vår tar jag min masterexamen, även den på HDK. Samtidigt som jag har pluggar har jag fortsatt göra utställningar och att undervisa.

Under min tid på HDK har jag fördjupat mig i digital jacquardvävning, vilket betyder att jag handväver i en vävstol som är kopplad till en dator och gör det möjligt att exempelvis göra fotografiska bilder i väven.

Jag beskriver mitt konstnärliga arbete genom orden upprepning och upplösning. Jag jobbar med mönsterbilder som genom den digitalt baserade materialiseringen både nötts och slipas, går sönder samtidigt som de vävs fram och blir hela.

För mig är textil förändring. Vi klär oss och blir en annan. Vi klär våra rum och allt förändras, i det textila rummet låter min egen röst annorlunda, låter mina hjärtslag annorlunda. Nu kan jag säga det jag inte kunde innan. Genom att förändra rummet förändras människorna i rummet.