Deltagarberättelser Vård och omsorg
Hur är det att läsa till undersköterska på Billströmska folkhögskolan? Här kan du ta del av deltagarnas berättelser!
Denna yrkesutbildning vänder sig till dig som vill, eller redan jobbar, med människor inom vård och omsorg.
Kursen är till för dig som vill gå en utbildning för att kunna jobba med människor. Efterfrågan på vård- och omsorgspersonal väntas vara mycket god under de närmsta åren, möjligheten till arbete inom flera områden är därför mycket god. Efter genomförda studier med godkänt resultat har du de praktiska och teoretiska kunskaper som krävs för att arbeta som undersköterska. Detta ger dig bland annat möjlighet att jobba inom äldreomsorg, sjukvård, psykiatri och inom omsorgen för personer med funktionsvariation.
Utbildningen motsvarar Skolverkets och Vård- och omsorgscolleges gemensamma nationella yrkespaket. Yrkespaketet innehåller följande kurser.
Utbildningen omfattar två läsår (fyra terminer) och består av lärarledd klassrumsundervisning i kombination med praktiska övningar, samt arbetsplatsförlagt lärande. Varje termin ingår fyra veckors praktik inom olika verksamheter för vård och omsorg.
När kursen är slut får du ett intyg om genomgången folkhögskolekurs. Under förutsättning att du klarat utbildningens alla kurser får du även ett diplom som visar att du är certifierad undersköterska. Detta diplom är ett VOC-diplom (Vård- och omsorgscollege-diplom).
Svensk grundskola eller motsvarande. Du behöver ha kunskaper i svenska eller motsvarande minst SVA-grund.
Ansökan gör du via länken på denna sida. Till ansökan ska du bifoga ditt slutbetyg från grundskolan, (och gymnasiebetyg om du har), personbevis samt ett personligt brev där du beskriver dina mål med att gå vård- och omsorgsutbildningen.
Här kan du ladda ner antagningskriterier för utbildningen
Du kan bo på skolan. Vi har ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolans matsal serveras frukost och lunch under skoldagarna. På kvällar, helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar. Läs mer om internatet.
Utbildningen är studiemedelsberättigad.
Nästa planerade kurs startar hösten 2025.