Annelie Richardsson

Annelie Richardsson

Med fingertoppskänsla för ull!

Tovning och hantverk.

Jag är uppvuxen på en gård i Stockared innanför Åsa där min mamma fortfarande bor. Nu bor jag på Orust med min sambo Kristian. Tovar gör jag av andras ull, har inga egna får. Kläder, väskor, kängor och ja, allt möjligt. Bilder av ull.

Med mjuk ull från olika sorters får i mina händer och med andra fibrer som silke, hampa, lin och även andra material som glas och metall skapas filt som gör de tovade kläderna unika. Ibland med tyg. Nuno betyder tyg på japanska.

Klädmärket AR Design Orust Sweden startade jag 2010 och har inte många kunder per år, det är småskalig produktion med egen handkraft. De som köper söker naturliga produkter och unik design. Allt skapas från grunden.

Från början är det bara en hög med ull och kanske tyg. Den högen material ger otroligt många uttryck och man kan skapa fina detaljer.

Kreativiteten finns i ateljén i det röda huset på ön Orust. Här hålls lärorika inspirerande kurser i tovning som du kan anmäla dig till. Det är spännande att se utvecklingen som sker under arbetets gång och många fastnar för tovningen
och dess möjligheter.

Med naturen i tanken används ofta naturliga gråskalan, beige, vitt och svart och också växtfärgat eller rostfärgat. Eftersom man kan jobba med många lager och olika struktur kan den enkla färgskalan ofta vara tillräcklig. Ullen ger
utrymme för att bygga skulptur och skapa fina eller utmanande former.
Välarbetade plagg vinner i längden både hur de ser ut och hur väl de håller. Vill man ha mer färg kan syrafärger användas för infärgning. Ofta ger blandade färger och motsatsfärger ett fint resultat. Att färga med naturens växter
är spännande. Ecoprint ger avtryck av bladen på tyget.

Bilder och mönster skapas genom att blanda ull som är färgad. Det ger olika nyanser. Det är som att måla en tavla, fast med ull istället för färg. Och tovningsnål istället för pensel.