Allmän kurs - konst och uttryck

Kursen vänder sig till dig som inte har grundläggande behörighet från gymnasiet och vill kombinera dina ämnesstudier med kreativitet i konst och uttryck. Vi har inspirerande lokaler som du har tillgång till efter skoltid.

Ansök här

Allmän kurs – konst och uttryck

På allmän kurs med inriktning konst och uttryck läser du gymnasiegemensamma ämnen för att få grundläggande behörighet att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Du får också möjlighet att hitta och utveckla ditt personliga uttryck inom bildskapande. Vi arbetar tematiskt och ämnesöverskridande. Arbetssättet är varierat med gemensamma genomgångar, uppgifter och projekt tillsammans med andra klasser.

Kurser

Du som läser Allmän kurs -konst och uttryck ges möjlighet att läsa in din grundläggande behörighet:

  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1a, b eller c
  • Historia 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3

Du har dessutom ämnet Konst och uttryck, läs mer om detta nedan.

Utöver dessa kurser har du möjlighet att läsa:

  • Engelska 7
  • Historia 1a2, 2a
  • Matematik 2a, b, c, 3a, b, c och 4
  • Naturkunskap 1a2, 2
  • Samhällskunskap 1a2, 2
  • Religionskunskap 2

Det finns dessutom möjlighet att välja valbarkurs, så som odla, bollsport, filmklubb, textil eller bild. (Valbara kurser varierar från termin till termin.)

Ämnet Konst och uttryck

Sex lektioner i veckan jobbar vi med konst på olika sätt, antingen genom gestaltningsuppgifter eller genom teknikövningar. I teknikövningarna skapar vi inte konstverk utan övar på olika tekniker och material. I kursen kan du få möjlighet att arbeta med tekniker som: skulptur, måleri, fotografi, film, teckning, tryck, textilt hantverk m.m. Att både arbeta med det tekniska och det konstnärliga ger dig en bra grund att stå på om du vill söka vidare till andra utbildningar inom konst och hantverk.

Arbetstid

Heltidsstudier omfattar minst 20 lektionstimmar per vecka. Dessa är vanligen mellan 8.30.15.30. Att studera på Billströmska folkhögskolan innebär att du måste nävara vid alla lektioner och gemensamma aktiviteter. Detta är en viktig förutsättning för att kunna genomföra kursen.

Internat

Du kan bo på skolan. Vi har ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolans matsal serveras frukost och lunch under skoldagarana. På kvällar, helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar. Läs mer om internatet här.

Terminsstart

Skolan har terminsstart på allmän kurs två gånger per år, i augusti och januari. Du kan alltså söka till skolan vid två tillfällen.

CSN

Utbildningen är studiemedelsberättigad.

hund Borsoi

Skolhuden Siv

Är du nyfiken på skolhunden Siv kan du läsa om henne här.

Internatrum med böcker på skrivbord

Bo på vårt mysiga internat

Du som studerar på Billströmska har möjlighet att bo på skolan. Alla rum har egen dusch och toalett. Kök och vardagsrum delar ni som bor tillsammans i korridoren. Frukost och lunch på skoldagar ingår i internatavgiften.

Anna Robertsson Petersén

Studie- och yrkesvägledare

Telefonnummer

Kontor: 0304 - 67 65 81
Har du frågor om studier på folkhögskola, eller undrar hur du söker till oss, är du mer än välkommen att kontakta mig!

Marika Stark

Lärare och klassföreståndare för Allmän kurs -konst och uttryck

Telefonnummer

Mejla gärna dina frågor om kursen till mig!