Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs - Konst och uttryck

Kursen vänder sig till dig som inte har grundläggande behörighet från gymnasiet och vill kombinera dina ämnesstudier med kreativitet i konst och uttryck. Vi har inspirerande lokaler som du har tillgång till efter skoltid.

Ansök här

Allmän kurs -konst och uttryck

På allmän kurs med inriktning konst och uttryck läser du gymnasiegemensamma ämnen för att få grundläggande behörighet att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Du får också möjlighet att hitta och utveckla ditt personliga uttryck inom bildskapande. Vi arbetar tematiskt och ämnesöverskridande. Arbetssättet är varierat med gemensamma genomgångar, uppgifter och projekt tillsammans med andra klasser.

Kurser

Du som läser Allmän kurs -konst och uttryck ges möjlighet att läsa in din grundläggande behörighet:

 • Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3.
 • Engelska 5 och 6
 • Matematik 1a, b eller c
 • Samhällskunskap 1a1
 • Naturkunskap 1a1
 • Religionskunskap 1
 • Historia 1a1

Du har också ämnet Konst och uttryck (mer om detta nedan).

Utöver dessa kurser har du möjlighet att läsa:

 • Engelska 7
 • Matematik 2, 3, 4 och 5
 • Samhällskunskap 1a2, 1b, 2, 3
 • Naturkunskap 1a2, 1b, 2
 • Historia 1a2, 1b, 2a, 2b, 3
 • Religionskunskap 1, 2

Det finns dessutom möjlighet att välja valbarkurs, så som odla, textil eller bild. (Valbara kurser varierar från termin till termin.)

Ämnet Konst och uttryck

Sex lektioner i veckan jobbar vi med konst på olika sätt, antingen genom gestaltningsuppgifter eller genom övningar. I övningarna skapar vi inte konstverk utan övar på olika tekniker och material. I kursen kan du få möjlighet att arbeta med tekniker som: skulptur, måleri, fotografi, film, teckning, tryck, textilt hantverk m.m. Att både arbeta med det tekniska och det konstnärliga ger dig en bra grund att stå på om du vill söka vidare till andra utbildningar inom konst och hantverk.

Arbetstid

Heltidsstudier omfattar minst 20 lektionstimmar per vecka. Dessa är vanligen mellan 8.30.15.30. Att studera på Billströmska folkhögskolan innebär att du måste nävara vid alla lektioner och gemensamma aktiviteter. Detta är en viktig förutsättning för att kunna genomföra kursen.

Internat

Du kan bo på skolan. Vi har ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolans matsal serveras frukost och lunch under skoldagarana. På kvällar, helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar. Läs mer om internatet här.

Terminsstart

Skolan har terminsstart på allmän kurs två gånger per år, i augusti och januari. Du kan alltså söka till skolan vid två tillfällen.

CSN

Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Ansök här

Kontakt

Har du frågor om kursen är du välkommen att kontakta lärare Marika Stark eller vår studievägledare Anna Robertsson Petersén.

Marika Stark, lärare
marika.stark@vgregion.se
telefon: 073- 065 33 77
 
Anna Robertsson Petersén, SYV
anna.robertsson.petersen@vgregion.se
telefon: 070- 020 67 64
 

Välkommen!

Senast uppdaterad: 2023-01-30 10:34