Ivar Asplund

Ivar Asplund

Stickande problemlösare med känsla för historia!

Stickningen har varit min trogna följeslagare sedan farmor visade mig grunderna när jag var i femårsåldern, men inte hade jag kunnat ana att jag en gång skulle kunna ha det som yrke! Min bakgrund är gymnasielärare i språk, och därför var steget inte så stort till att börja hålla kurser i stickning för ett tiotal år sedan. Så har den verksamheten vuxit sakta men säkert under åren, En stor del av mitt yrkesliv numera består av att hålla kurser i olika sticktekniker, både kortare och längre. Framför allt på HV Skola i Stockholm, men jag har också rest runt mycket.

Två böcker har det faktiskt också blivit: Sticka flätor (2017) och Sticka från grunden (2021), båda utgivna på Bonnier Fakta. Jag har tyckt om att skriva ungefär lika länge som jag har tyckt om att sticka, så det var fantastiskt att få möjlighet att kombinera de två intressena. Vidare har jag bidragit med beskrivningar i Sagornas stickbok av Celia B Dackenberg samt tidningarna Stickat & sånt och Enkla maskor. Men hur mycket jag än gillar att skriva så är det ännu roligare att hålla kurs, få träffa deltagare och se hur de sätter personlig prägel på uppgifterna jag har hittat på!

Min främsta drivkraft är fascinationen för tekniken, allt som går att göra med så enkla medel, och så har det nog varit från början. Så länge jag kan minnas har jag velat lära mig nya saker genom att blanda egna experiment med att följa andras instruktioner (mer eller mindre klåfingrigt). Jag har inte någon speciell favoritteknik utan trivs bäst med växla mellan flätor, patentstickning, lyfta maskor, hålmönster, tvåändsstickning, sticka med färger osv. Däremot tycker jag allra bäst om att sticka tröjor, även om det blir en del sjalar och annat också. Tröjor har mycket yta att använda, och så dras jag till utmaningen att få ihop sådant som passform och mönsterpassning. En annan drivkraft är nämligen att jag gillar att lösa problem: Varför blir jag inte nöjd och vad går det att göra åt det? Sådant blir jag sporrad av!

Inspiration hämtar jag ofta från gamla mönster, men mer och mer från själva materialet - vad ska jag välja bland alla tekniker, mönster, uppläggningar osv. för att få garnet att komma till sin rätt? Ibland tycker jag att det är märkligt att det blir så mycket färdigt med tanke på alla beslut som ska fattas, men besluten är å andra sidan en del av det roliga även när det är svårt.

Instagramkonto: @asplundknits