Naturvetenskapligt basår

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av naturvetenskap och vill öka dina möjligheter att studera vidare på högskola eller universitet inom medicin, teknik eller naturvetenskap. Efter avslutade studier hos oss har du möjlighet att söka vidare till utbildningar som leder till yrken som exempelvis läkare, ingenjör eller veterinär.

Ansök här


Naturvetenskapligt basår

På Billströmska folkhögskolan arbetar du tillsammans med lärare och andra deltagare för att vara väl förberedd för vidare studier och för att du ska känna en trygghet i dina kunskaper och i dig själv. Vi erbjuder dig många lärarledda lektionstimmar i en klass med 15-20 deltagare. Arbetssätten och examinationsformerna är varierade för att främja alla deltagares lärande.

Kurser

På naturvetenskapligt basår fokuserar vi på matematik, biologi, fysik och kemi. Kurserna vi läser motsvarar gymnasiets:

  • Matematik 3c, 4
  • Biologi 1, 2
  • Fysik 1, 2
  • Kemi 1, 2

Utöver ämnena ovan arbetar vi med skrivande och analys av vetenskaplig text och presentationsteknik.

Arbetstid och arbetssätt

Det naturvetenskapliga basåret är intensivt. Närvaro och hårt arbete, både på och efter lektionstid, är en förutsättning. Viljan till samarbete är också en nyckel till att du ska lyckas med dina studier. För att underlätta samarbete har ni god tillgång till klassrum och grupprum även på kvällstid. Detta gäller både om du väljer att bo på skolans internat eller om du bor utanför skolan. Just god tillgång till hjälp, både av lärare och av andra deltagare, är en av de största fördelarna med att studera naturvetenskapligt basår på folkhögskola, som tidigare deltagare lyfter fram.

På folkhögskolan ingår också lärande tillsammans med alla deltagare på skolan. Därför arbetar vi också tillsammans med de andra kurserna i övergripande frågor som kan röra exempelvis demokrati, klimatfrågor eller hälsa.

Studierna omfattar förutom lektioner även laborationer och exkursioner. Vi finns nära havet och skogen. Ofta har vi lektioner i naturen här i närheten, och ibland anordnas även studiebesök som deltagare och lärare gemensamt planerar och genomför.

Vi kämpar tillsammans, utan betygsbedömning, för att nå behörigheter i kurserna vilket stärker gruppens tillsammansskap.

Förkunskaper

För att påbörja profilkursen naturvetenskapligt basår behöver du ha din grundläggande behörighet samt vara godkänd i kursen matematik 2.

Är du inte klar med din grundläggande behörighet, eller om du saknar matematik 2, har du möjlighet att läsa in den hos oss på någon av våra allmänna kurser som en förberedelse inför basåret. Efter ett år på allmän kurs kan du få ett studieomdöme som du kan använda för att, tillsammans med dina särskilda behörigheter från basåret, sedan söka vidare studier.

Ta kontakt med oss (uppgifter nedan) om du har funderingar kring dina behörigheter, förkunskaper eller om du är intresserad av att komplettera din grundläggande behörighet.

Här kan du läsa mer om antagningskriterier. 

Behörigheter och vidare studier

Med de särskilda behörigheterna kan du tillsammans med ditt gymnasiebetyg och högskoleprov söka till vidare studier inom exempelvis medicin, naturvetenskap och teknik på högskola och universitet.

Läs mer på folkhogskola.nu om vad som gäller dig som gått på folkhögskola.

Inför naturvetenskapligt basår

Eftersom det naturvetenskapliga basåret håller ett högt studietempo behöver du vara väl förberedd. Därför rekommenderar vi att du repeterar dina matematikkunskaper från kurs 1 och 2. Det finns tjänster på nätet för detta, exempelvis matteboken.se. När du är antagen kommer vi att skicka dig en aktuell lista på den litteratur du behöver skaffa inför kursstart.  

Internat

Du kan bo på skolan. Vi har ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolans matsal serveras frukost och lunch under skoldagarna. På kvällar, helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar. Läs mer om internatet.

CSN

Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Porträttbild på Izzdin, som gått Naturvetenskapligt basår på Billströmska folkhögskolan.

Deltagarberättelser

Här kan du ta del av berättelser från deltagare som gått Naturvetenskapligt basår.

skrivbord med dator och böcker framför ett fönster och brevid en säng

Bo på vårt mysiga internat

Du som studerar på Billströmska har möjlighet att bo på skolan. Alla rum har egen dusch och toalett. Kök och vardagsrum delar de som bor tillsammans i korridoren. Frukost och lunch ingår i internatavgiften.

Anna Robertsson Petersén

Studie- och yrkesvägledare

Telefonnummer

Kontor: 0304 - 67 65 81
Har du frågor om utbildningen eller din ansökan -välkommen att kontakta mig!

Niclas Malmberg

Klassföreståndare Naturvetenskapligt basår, undervisar i matematik och fysik