Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Naturvetenskapligt basår

Ansökan till HT 23 öppnar i februari. Naturvetenskapligt basår är en kurs för dig som är intresserad av naturvetenskap och vill öka dina möjligheter att studera vidare på högskola eller universitet inom exempelvis medicin, teknik eller naturvetenskap. Efter avslutade studier på det Naturvetenskapliga basåret har du möjlighet att söka utbildningar som kan leda till yrken som exempelvis läkare, ingenjör eller veterinär.

 

___________________________________________________________________________

På Billströmska folkhögskolan arbetar du tillsammans med lärare och andra deltagare för att vara väl förberedd för vidare studier och för att du ska känna en trygghet i dina kunskaper och i dig själv. Vi erbjuder dig många lärarledda lektionstimmar i en klass om 15-20 deltagare. Arbetssätten och examinationsformerna är varierade för att främja alla deltagares lärande.

Det naturvetenskapliga basåret är intensivt. Närvaro och hårt arbete, både på och efter lektionstid, är en förutsättning. Viljan till samarbete är också en nyckel till att du ska lyckas med dina studier. För att underlätta samarbete har ni god tillgång till klassrum och grupprum även på kvällstid. Detta gäller både om du väljer att bo på skolans internat eller om du bor utanför skolan. Just god tillgång till hjälp, både av lärare och av andra deltagare, är en av de största fördelarna med att studera naturvetenskapligt basår på folkhögskola, som tidigare deltagare lyfter fram.

På folkhögskolan ingår också lärande tillsammans med alla deltagare på skolan. Därför arbetar vi också tillsammans med de andra kurserna i övergripande frågor som kan röra exempelvis demokrati, klimatfrågor eller hälsa.

Studierna omfattar förutom lektioner även laborationer, exkursioner och studiebesök. Vi finns nära havet och skogen. Ofta har vi lektioner i naturen här i närheten, och ibland anordnas även längre studieresor som deltagare och lärare gemensamt planerar och genomför.

Vi gör studiebesök på företag och institutioner som syftar till att visa möjligheter till dina framtida studie och yrkesval.

Innehåll

På inriktningen naturvetenskapligt basår fokuserar vi på följande ämnen:

Matematik
Biologi
Fysik
Kemi

Vår kurs i matematik motsvarar innehållet i gymnasiets kurs 3c och 4. Biologi/Fysik/Kemi motsvarar gymnasiets kurs 1 och 2.

Utöver ämnena ovan arbetar vi med skrivande och analys av vetenskaplig text och presentationsteknik.

Förkunskaper


För att påbörja profilkursen naturvetenskapligt basår behöver du ha din grundläggande behörighet samt vara godkänd i kursen matematik 2.

Är du inte klar med din grundläggande behörighet, eller om du saknar matematik 2, har du möjlighet att läsa in den hos oss på någon av våra allmänna kurser som en förberedelse inför basåret. Efter ett år på allmän kurs kan du få ett studieomdöme som du kan använda för att, tillsammans med dina särskilda behörigheter från basåret, sedan söka vidare studier.

Ta kontakt med vår studievägledare, Anna Robertsson-Petersén, eller matematiklärare, Niclas Malmberg, om du har funderingar kring dina behörigheter, förkunskaper eller om du är intresserad av att komplettera din grundläggande behörighet.

Här kan du läsa mer om antagningskriterier 

Behörigheter och vidare studier

 

Naturvetenskapligt basår är en profilkurs där du uppnår särskild behörighet i de ämnen du studerar.  Vi arbetar under kursen för att du ska vara väl förbereds för vidare studier och för att du skall känna en trygghet i dina kunskaper och i dig själv.

Vi kämpar tillsammans, utan betygsbedömning, för att nå behörigheter i kurserna vilket stärker gruppens tillsammansskap.

Med de särskilda behörigheterna kan du tillsammans med ditt gymnasiebetyg och högskoleprov söka till vidare studier inom exempelvis medicin, naturvetenskap och teknik på högskola och universitet.

Ett bra resultat på högskoleprovet stärker dina chanser att komma in på din drömutbildning. Om du önskar göra högskoleprov kan du göra det upp till två gånger kostnadsfritt under ditt år hos oss.

Läs mer på folkhogskola.nu och antagning.se om vad som gäller dig som gått på folkhögskola.

 

Inför naturvetenskapligt basår

Eftersom det naturvetenskapliga basåret håller ett högt studietempo behöver du vara väl förberedd. Därför rekommenderar vi att du repeterar dina matematikkunskaper från kurs 1 och 2. Det finns tjänster på nätet för detta, exempelvis matteboken.se. När du är antagen kommer vi att skicka dig en aktuell lista på den litteratur du behöver skaffa inför kursstart.  

Kontakt

Har du frågor om kursen är du välkommen att kontakta vår studievägledare Anna Robertsson-Petersén eller vår lärare Niclas Malmberg som undervisar i matematik och fysik.

Välkommen! Hos oss lär du dig att studera!

 

Niclas Malmberg

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Anna Josefsson

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-09-22 10:30