Gert Alenhall

Gert Alenhall

"En skräddare med tyngdpunkt på historiska dräkter"

Gert arbetar som skräddare och kallar sig "historisk- och folkdräktsnörd i allmänhet "  Exempel på specialområden han arbetat med mycket är  Gustaf IIIs Svenska nationella dräkt samt Tjörndräkten.

Under några år har Gert fördjupat sig i Tjörndräkten och gjort nya uppmätningar och mönsterkonstruktioner på samtliga originalplagg som finns bevarade på Tjörns hembygdsmuseum.

1995 startades Ateljé Alenhall i Malmö med inriktning scenografi, kostym samt design. I dag finns ateljén i Balkeröd på Tjörn där verksamhetens största del utgörs av skrädderiet med design och tillverkning av olika slags kreationer. Även skräddarsydda kurser och föreläsningar med historisk inriktning är en del av verksamheten.

Gert skriver: 

"Efter 20 års sömnad på egen hand vardet dags att fördjupa och testa av sykunskaperna, vilket skedde vid Tillskärarakademin i Göteborg. Först ut var två kortare kurser i mönsterkonstruktion och kavajsömnad. Därefter den tvååriga utbildningen Teaterkostym/Historiska dräkter, där två månaders praktik på Stockholms Stadsteaters kostymavdelning ingick. Byggde vidare med andra året av den då tvååriga utbildningen Skrädderi/konfektion med inriktning på traditionellt herrskrädderi."
 

Några av Gerts uppdragsgivare:

- Bohus Elfsborgs Caroliner

- Malmö Kulturförvaltning

- Malmö Stadsteaters kostymateljé

- Musiker Stefan Andersson

- Svenska Ostindiska Companiet och Ostindiefararen Götheborg

- Forum för historiska danser och musik

- Dansföreningen Caprifolium

- Event Historic

- Lödöse Museum