Vi bygger tillsammans!

Två personer hjälps åt att såga

Kursen vänder sig till dig som vill vara med och skapa en hållbar framtid. Och som, bokstavligt talat, vill bygga ett hus från grunden. Du vill lära dig att ställa om på alla plan, från odling och djurhållning till transporter och energiförsörjning. Du kan vara omställare, nystartare, nybyggare eller arkitektstudent med intresse för medskapande design.

Kursen är pausad, vi hoppas kunna erbjuda den igen år 2025.

Kurser

Tillsammansbygge: I samarbete med Egnahemsfabriken på Tjörn kopplar vi ihop byggande och omställning. Att kunna bygga själv och tillsamman är ett viktigt verktyg för praktisk omställning. Under kursen bygger vi ett helt tinyhouse, från grund till interiör. Vi lär oss använda verktygen, planera och utföra momenten samt att samarbeta i görandet. Parallellt med det konkreta byggandet väver vi även in en del teori kring hållbar byggnation och permakulturdesign. I kursen ingår även grundläggande konstruktions- och ritningslära, husekonomi och regelverk. Denna del av kursen ger dig kunskapen och erfarenheten för att kunna planera och genomföra byggprojekt i olika skalor.

Klimat och omställning: Kursen består av en praktisk del där odlingen på skolan står i fokus. Vi testar olika metoder som är viktiga vid ekohushållning, så som livsmedelsförädling, permakulturdesign, odling i skogsträdgård och djurhållning. Vi tillämpar olika sätt att gynna den biologiska mångfalden i trädgården. Det kan till exempel vara att studera hur man anlägger en trädgårdsdamm. Vi tar del av aktuell kunskap kring klimatet, hållbar energi- och livsmedelsförsörjning samt biologisk mångfald med fokus på vilka praktiska lösningar som finns för att skapa ett hållbart samhälle.

Engagemang och aktivism: Hela kursen genomsyras av engagemang i teori och praktik och vi samarbetar med många intressanta lokala organisationer. Frågor vi ställer är hur vi tillsammans kan ta initiativ till och driva fram de nödvändiga politiska satsningarna i samhället. Vi lägger stor vikt vid engagemanget i klimat och omställning framför allt på skolan, och vi provar olika sätt att sprida både engagemang och kunskap.

Vi provar på: Utöver det praktiska arbetet som rör tillsammansbygge kan vi prova på olika sätt att ställa om till ett hållbart samhälle. Det kan handla om textilt återbruk, ta hand om skolans höns, biodling, hantverk som att spinna och sticka, keramik och handgjort papper.

Arbetstid och arbetssätt.

Kursen är på heltid under en termin.

Vi lär genom att göra. Utgångspunkten är alltid diskussioner och samarbeten i grupper, där alla bidrar och delar med sig av egna erfarenheter och reflektioner. Vi deltar aktivt i lokala projekt och gör studiebesök i verksamheter som på olika sätt främjar ett hållbart samhälle. Vi bjuder in gästföreläsare och går på föreläsningar och utställningar - närheten till Göteborg gör att utbudet är stort.

På folkhögskolan ingår också lärande tillsammans med övriga deltagare på skolan. Därför arbetar vi ibland med de andra kurserna i övergripande frågor som kan röra exempelvis demokrati eller hälsa.

Antagningsvillkor

Goda kunskaper i svenska och matematik, motsvarande Svenska 2, Matematik 1a/1b/1c.
Samt ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Efter kursen

Du ska efter kursen ha praktisk och teoretisk kunskap för att själv kunna ta ytterligare steg i din vilja att delta aktivt i projekt inom och/eller mobilisera politiskt för klimatomställningen.

Kostnader

Folkhögskoleutbildning är gratis, men vi tar ut en kursspecifik avgift för material och verktyg 1500 kr, samt serviceavgift, 1700 kr, som alla deltagare på Billströmska folkhögskolan betalar.

Internat

Du kan bo på skolan. Vi her ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolans matsal serveras frukost och lunch under skoldagarna. På kvällar, helger och lov ordnar du själv med mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar. Läs mer om internatet.

CSN

Utbildningen är studiemedelsberättigad.

imageffyku.png
image2u6lb.png

Anna Robertsson Petersén

Studie- och yrkesvägledare

Telefonnummer

Kontor: 0304 - 67 65 81
Har du frågor om utbildningen är du mer än välkommen att kontakta mig!

Gunilla Forsman

Lärare på kursen

Telefonnummer

Mobil: 073 - 7670589
Har du frågor om kursens innehåll är du mer än välkommen att kontakta mig!