Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vi bygger tillsammans!

Den här kursen vänder sig till dig som vill vara med och skapa en hållbar framtid. Och som, bokstavligt talat, vill bygga ett hus. I samarbete med Egnahemsfabriken på Tjörn erbjuder Billströmska folkhögskolan en utbildning, där du under en termin lär dig grunderna i hållbart byggande. Teoretiska studier på skolan blandas med praktiskt arbete på Egnahemsfabriken. Du kan vara omställare, nystartare, nybyggare eller arkitektstudent med intresse för medskapande design.Kursen startade HT 22 den 22/8 och avslutas efter 17 veckor den 16/12. 

Tillsammans med dina kurskamrater studerar du frågor som:
Vad kan vi göra praktiskt med bostäder, resande, produktion och konsumtion för att ställa om till ett fossilfritt och hållbart samhälle?
Hur jobbar vi för att göra breda grupper i samhället delaktiga i förändringen?


Kursens innehåll

Tillsammansbygge: Vi kopplar ihop byggande och omställning, där byggande är ett nödvändigt verktyg för en omställning. Vi bygger ett hus tillsammans. Parallellt skapar vi och tar del av föredrag och föreläsningar om sätt att leva, kring omställning, hållbarhet och återbruk. I kursen ingår grundläggande konstruktions- och ritningslära, praktiskt byggande, medskapande design och ekonomi och regler för byggande av Tiny-house.

Klimat och omställning: Kursen består av en praktisk del där odlingen på skolan står i fokus. Vi testar olika tillvägagångssätt att förlänga odlingssäsongen samt olika metoder som är viktiga vid självhushållning. Vi tar del av aktuell kunskap kring klimatet och biologisk mångfald med fokus på vilka praktiska lösningar som finns för att skapa ett hållbart samhälle."

Engagemang och aktivism: Hela kursen genomsyras av engagemang i teori och praktik och vi samarbetar med många intressanta lokala organisationer. Frågor vi ställer är hur vi tillsammans kan ta initiativ till och driva fram de nödvändiga politiska satsningarna i samhället. Vi lägger stor vikt vid engagemanget i klimat och omställning framför allt på skolan, och vi provar olika sätt att sprida både engagemang och kunskap.

Vi provar på: Utöver det praktiska arbetet som rör tillsammansbygge kan vi prova på olika sätt att ställa om till ett hållbart samhälle. Det kan handla om odling, perma-kultur, aquaponik, fårskötsel, höns och biodling eller hantverk som att spinna och sticka, sy, keramik och handgjort papper.

Arbetssätt

Vi lär genom att göra. Utgångspunkten är alltid diskussioner och samarbeten i grupper, där alla bidrar och delar med sig av egna erfarenheter och reflektioner. Vi deltar aktivt i lokala projekt och gör studiebesök i verksamheter som på olika sätt främjar ett hållbart samhälle. Vi bjuder in gästföreläsare och går på föreläsningar och utställningar - närheten till Göteborg gör att utbudet är stort.

På folkhögskolan ingår också lärande tillsammans med övriga deltagare på skolan. Därför arbetar vi ibland tillsammans med de andra kurserna i övergripande frågor som kan röra exempelvis demokrati eller hälsa.

Antagningsvillkor

Goda kunskaper i svenska och matematik, motsvarande Svenska 2, Matematik 1a/1b/1c.
Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Kostnader

Kursspecifik avgift för material- och verktyg 1500 kr samt serviceavgift som alla betalar som går på Billströmska på 1700 kr. 


Efter kursen:

Du ska efter kursen ha praktisk och teoretisk kunskap för att själv kunna ta ytterligare steg i din vilja att delta aktivt i projekt inom och/eller mobilisera politiskt för klimatomställningen.


imageffyku.png
image2u6lb.png
Senast uppdaterad: 2022-09-19 09:03