Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs

Allmän kurs

Här på Billströmska folkhögskolan satsar vi mycket på vår allmänna kurs. Förutom engagerade lärare, en stimulerande miljö och intressanta studier, så gör vi flera studiebesök och studieresor.

Ansök HÄR 
_______________________________________________________________

Allmän kurs vänder sig till dig som saknar grundskole- eller gymnasieutbildning och är ett alternativ till komvux för att få grundläggande behörighet att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Hos oss kan man välja att läsa en ren Allmän kurs (se nedan) eller Allmän kurs - konst och uttryck, Allmän kurs med musik, Allmän kurs - Naturvetenskapligt basår eller Allmän kurs - De ungas rätt - en hållbar framtid.

Allmän 1, Allmän 2 och Allmän 3

Förutom de ovan nämnda allmänna kurserna med inriktning, så finns det ytterligare tre klasser på skolan som läser på Allmän kurs. I varje sådan klass går det ungefär 15 personer. Vilken klass man går i beror på hur många terminer man har kvar att läsa för att uppnå sin grundläggande behörighet. Varje onsdag samlar vi alla tre klasserna och arbetar med ett gemensamt ämnesområde. Ungefär var tredje onsdag samlas hela skolan i aulan för att tillsammans ta del av en intressant föreläsning på något aktuellt tema, eller ett musikframträdande.

Studieresor

Förutom dagsutflykter i närområdet (Göteborg, Uddevalla, Kungälv) ordnas också lite större studieresor under läsåret. Några veckor in på höstterminen gör Allmän kurs en studieresa med en eller två övernattningar. Vi besöker Stockholm, Oslo eller Köpenhamn. Den här resan är en stor och viktig del av kursen. Vi besöker historiska platser, gör spännande studiebesök och förbereder oss inför resan genom att göra fördjupningsarbeten i mindre grupper. 

Terminsstart

Skolan har terminsstart på allmän kurs två gånger per år; i augusti och januari. Du kan alltså söka till skolan vid två tillfällen. En termin är ca 18 veckor. Se aktuella läsårstider här

Arbetstid

Heltidsstudier omfattar minst 20 lektionstimmar per vecka. Dessa läggs vanligen mellan 08.30-15.30. Att studera på Billströmska folkhögskolan innebär att man måste närvara vid alla lektioner och gemensamma aktiviteter. Detta är en mycket viktig förutsättning för att kunna genomföra kursen.

Kurser

Vi har ett rikt utbud av behörighetsgivande kurser, där du som läser Allmän kurs ges möjlighet att läsa in din grundläggande behörighet:

 • Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
 • Engelska 5 och 6
 • Matematik 1 a, b eller c
 • Samhällskunskap 1a1
 • Naturkunskap 1a1
 • Religionskunskap 1
 • Historia 1a1

Utöver dessa kurser har du också möjlighet att läsa:

 • Engelska 7
 • Matematik 2, 3, 4 och 5
 • Samhällskunskap 1a2, 1b, 2, 3
 • Naturkunskap 1a2, 1b, 2
 • Geografi 1, 2
 • Historia 1a2, 1b, 2a, 2b, 3
 • Religionskunskap 1, 2
 • Psykologi

 

Internat 

Du kan bo på skolan. Vi har ett stort internat med 96 rum och många trivsamma gemensamhetsutrymmen. Köket serverar frukost och lunch under skoldagarna. På kvällar, helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar. Läs mer om internatet

Vad säger tidigare deltagare om att läsa Allmän kurs på Billströmska?

"Man blir uppskattad för sin förmåga och sina egenskaper."

"Man får jobba i sin egen takt och det ställs inte så mycket krav på en. Klasserna är små och man får den hjälp man behöver, eftersom alla blir sedda av lärarna. Jag trivs väldigt bra här, och jag har utvecklats mycket, och jag har även byggt upp mitt självförtroende."

"Det är färre elever så det är väldigt lugnt och skönt. Man kan jobba i sin egen takt och inte känna någon press på att man måste bli klar under en viss tid. Alla pratar med varandra och funkar ihop, det blir som en familj. Alla har sina olika bakgrunder så man behöver inte känna sig konstig för sin egen bakgrund."

"Jag som har haft svårt för skolan känner inte alls samma press och skolan är mycket roligare. Det är en väldigt bra gemenskap och man behöver aldrig känna sig ensam. Jag är evigt tacksam att jag började här, jag har blivit av med min depression, jag har hittat mig själv och mår bättre än någonsin."

"Jag har utvecklats mycket som person, och jag känner att jag har lärt mig mer när jag inte har behövt tänka på betyg inom varje ämne. Folkhögskolor har nämligen endast ett samlat omdöme som inkluderar alla ämnen. Att inte ha den konstanta stressen över att få A i alla ämnen har faktiskt gjort att jag presterat bättre och lärt mig mer under min tid på Billströmska än vad jag gjorde under min tid på gymnasiet. Jag har gått till lektioner med målsättningen att lära mig så mycket som möjligt, inte för att stressa över betyg.

Att skolan är belägen så fantastiskt fint i en dal mitt på Tjörn skadar inte heller. Den vackra naturen och den friska luften har verkligen främjat min inlärning, och jag har spenderat mycket av min fritid utomhus.

Sammanfattningsvis kan jag säga att min tid på Billströmska har betytt väldigt mycket för mig, och det är en tid som jag kommer att minnas resten av livet."

Har du frågor om vår allmänna kurs så är du välkommen att kontakta skolan på tel nr 0304 67 65 70.   

Hartippen

 

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-11-14 15:13