Färglära för stickare med Johanne Ländin

Färglära för stickare

Att välja färger är svårt – och spännande! Ibland blir det oväntat bra, ibland inte... Särskilt intressant är färgsättningen i mönster från Shetlandsöarna, så vi kommer att fördjupa oss i Fair Isle-stickningens färgmagi. 

Det här är en kurs i förenklad färglära, med tyngdpunkt på hur man ska tänka när man kombinerar två eller flera färger i flerfärgsstickning. 

Du kommer att få sticka provlappar med restgarner du haft med och prova så många färgkombinationer du hinner sticka under workshopen. Det kommer också att finnas smånystan av ullgarn i glada färger att komplettera med. 

Sedan diskuterar vi diskuterar gemensamt hur resultaten blev och vad vi har lärt oss. 

Det kommer att finnas stickade plagg att titta på som är exempel på både lyckade – och misslyckade färgkombinationer! 

Förkunskaper: Detta är ingen nybörjarkurs utan du måste kunna sticka med två färger. 

Ta med: 

  • Tunt ullgarn (ofta tvåtrådigt) med sträckningen 350–400 m/100 gram, t ex Shetlandsgarn, Rauma Finull, Kampes, Ölands ullcentrum eller, så kallat, sockgarn. Det går bra att använda restgarner. 
  • Fem strumpstickor eller en rundsticka (om du är van att sticka med magic loop) i storleken 2–3 mm (som passar garnet) 
  • Sax, stoppnål. 

Du behöver en bottenfärg, helst en väldigt ljus (gärna vit) eller väldigt mörk (gärna svart) som skiljer sig från de mönsterfärger du ska sticka med. 

Fyra olika färger till mönstret. Tre färger ska passa ihop och gärna vara som "gradienter" – att de går från ljust till mörkt (men inte så ljust eller mörkt som bottenfärgen). Den fjärde färgen ska avvika från de andra tre färgerna på något sätt (en annan färgskala eller mycket ljusare/mörkare – men även den måste skilja sig från bottenfärgen du använder) 

Är du osäker på vilka färger du ska ta med så kan du gå in på mitt konto på instagram: borntoknit och titta på hur provlapparna ser ut som tidigare kursdeltagare har gjort. Det finns också en hashtag: #färgläraförstickare som du kan titta på. 

Du kommer att få mönster till provlappar på kursen. Provlappen kan bli en mudd när den är färdig. 

Ta gärna med dig något du har stickat i flera färger för att visa – vare sig det blev bra eller dåligt, så kan vi titta på och prata om det.