Välkommen till Billströmska folkhögskolan VT-24

Att studera vid folkhögskola


Innan Du kommer till vår skola vill vi att Du tar del av vad folkhögskolestudier är. Vår skolform är en total studiemiljö, det vill säga studierna begränsas inte till lektioner och studieuppgifter utan innebär också samarbete, solidaritet och ansvar. Vi lägger också stor vikt vid gemensamma aktiviteter som studiebesök, studieresor, temadagar, elevkårsarbete samt kvällsaktiviteter. Läs mer här gällande studeranderätten för Västra Götalandsregionens folkhögskolor.

Välkomstbrev för internatare VT 2024

Välkomstbrev för externatare VT 2024

Vi förutsätter att Du accepterar en drogfri skolmiljö

Skolan skall erbjuda alla en rökfri miljö. Därför måste du som rökare acceptera att rökning endast är tillåten på anvisad plats, utanför skolområdet.

Terminsstarten

Under de första dagarna gäller ett specialschema och obligatoriska kvällsaktiviteter kan förekomma, detta för att vi skall lära känna varandra och ön vi vistas på.

Serviceavgift


Vi tar ut en serviceavgift om 1700:- per termin. I denna avgift ingår förmiddagsfika varje skoldag, några festliga måltider under kurstiden, wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring, samt visst studiematerial. Du kommer få en faktura hemskickad till dig ett par veckor efter terminsstart. 

Kostnader och utrustning


De kursdeltagare som bor på internat får underteckna ett hyreskontrakt med skolan och kvittera ut en rumsnyckel /tag. Skulle nyckeln försvinna tas en avgift om 600 kr ut och om tagen försvinner kostar den 200 kr att ersätta. Skulle rökning eller annan åverkan på rummet förekomma, debiteras hyresgästen för reparation eller sanering.

Ska du bo på skolan så behöver du teckna en hemförsäkring. Det kan vara bra att kolla upp om du är samförsäkrad med de du bor med nu. Hör efter med ditt försäkringsbolag. (Skolans försäkring gäller inte dina personliga tillhörigheter eller om du skulle orsaka skadegörelse på ditt rum.)

I rummet du hyr finns: Säng, skrivbord, stol, fåtölj, bokhylla, lampor, gardiner och matta. Du får själv ta med sängkläder (även täcke och kudde) och handdukar.

Det kan vara bra att ta med cykel (det är 2 km till närmsta mataffär), ficklampa, en matlåda, kaffekopp, ryggsäck, regnkläder och stövlar.

Vi ber dig att du tar med egen dator om du har det att tillgå, detta för att underlätta dina studier. Skolan har ett mindre antal datorer som kan lånas ut.


Kost


Om Du av medicinska skäl behöver specialkost fordras att Du visar läkarintyg.


Vägbeskrivning


Om Du kommer med bil: Efter Tjörnbroarna vid trafikljus (Myggenäs korsväg) tag av till vänster mot Skärhamn. Efter ca 9 km vid den s k Wallhamnsrondellen tag av till höger mot Kållekärr. Kör rakt igenom Kållekärr, förbi Statoilmacken. Efter ca 1 km, vid busshållplatsen Haketorp, tag av till vänster vid skylt ”Folkhögskola 1 km”.

För information om busstider www.vasttrafik.se
Stig av vid hållplats Haketorp, därifrån får Du promenera ca 1 km till skolan. (Några bussar kör upp till hållplats Stenkyrka som ligger precis utanför skolområdet, vilka kan Du kolla upp med Västtrafik.)

Förhinder


Om Du av någon anledning inte kan närvara vid uppropet måste Du meddela detta till skolan på tel. 0304-676570. 

Vi ser fram emot att träffas!


Välkommen, önskar personalen på Billströmska