Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Cecilia Bergil

Stickande Journalist med känsla för hällristningar!

cecilia bergil

Cecilia Bergil heter jag, och är bohuslänning sedan början av 80-talet. Till yrket är jag journalist, men har också stickat hela livet, och utvecklar egna mönster och modeller.
Jag inspireras av natur och historia, och känner mig som en del av den nordiska sticktraditionen.

Jag designar och handstickar bruksplagg för barn och vuxna i naturmaterial, och tekniken är flerfärgsstickning.

Mina plagg finns bland annat på Världsarvsmuseet i Vitlycke i Bohuslän och har visats på slöjdutställningar i området i över 25 år.

Hällristningarna på världsarvsområdet är en stor inspirationskälla. Våra förfäder på bronsåldern högg in ett myller av bilder i de gråa släta granithällarna. Här finns ståtliga skepp, djur och människor och symboler av olika slag. Scenerier som kan tolkas som jakt, strider eller mera vardagligt jordbruk. Men vem ristade in dem, varför och vad betyder de?
Ingen vet säkert, och det är fritt fram för tolkning.

Figurerna på hällarna är så grafiska att de är lätta att översätta till stickmönster, till plagg i naturfärgad ull. Fårens egna färger är också granithällarnas. Lusemönstret och de röda bårderna finns i den norska sticktraditionen.

Men jag har gjort mycket annat också. En del av detta går att finna på min stickblogg:

http://tollasstickning.blogspot.com/?m=1

Senast uppdaterad: 2020-01-11 08:49