Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Maria Gullberg

Maria Gullberg

Maria virkarmönstermagi!

Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut böckerna:

Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter 1998

Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007

Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013

VIRKA!, Hemslöjdens förlag, 2013

Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 2017

Maria Gullberg tilldelades under hösten 2019 Barbro Wingstrands stipendium på 100 000 kr med motiveringen ”För sitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Hon har visat hur en handarbetsteknik som saknade status hade potential att utvecklas på ett konstnärligt och formmässigt intressant sätt. Hon är verksam som formgivare och inspiratör, ofta i samarbete med Hemslöjden och hon anlitas återkommande som lärare. Därmed har hon ökat virkningens relevans i vår samtid och främjat dess fortsatta utveckling.

Instagram @maria_gullberg

Senast uppdaterad: 2022-01-12 09:39