Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sverige och svenska

- Ett språk- och kulturmöte med dagens Sverige

Kursen är tyvärr inställd!

Internationell sommarkurs i svenska i samarbete med Svenska Institutet 

Nivå: B2/C1 enligt GERS
Kurstid: 20 juli - 8 augusti 2020
Ansökningstiden går ut 5 april 2020.
___________________________________________________________________________

Ansökan
För att din ansökan ska bli komplett behövs följande underlag skickas in senaste den 5 april 2020:

1. Ansökan - Klicka här för att ladda ner ansökningshandlingar
2. En uppsats om dig själv på 1-2 A4-sidor.
3. Ett språkintyg som din svensklärare fyller i och skickar in.
4. En samlad rangordning från din skola som din svensklärare fyller i och skickar in.

Alla underlag skickas via email till info.billstromska@vgregion.se 
___________________________________________________________________________

Billströmska folkhögskolan
Mitt i sommarlandskapet Bohuslän och på skärgårdsön Tjörn ligger Billströmska folkhögskolan i den lummiga och gröna Tyftdalen, med cykelavstånd till havet och en timmes åktur från Göteborg. Vi har arrangerat internationella sommarkurser i svenska i samarbete med Svenska Institutet i mer än 30 år, så det är många svenskintresserade från stora delar av världen som har upplevt både härliga och intressanta sommarveckor på Tjörn. Skolan har ett internat med trevliga gemensamma utrymmen, och det finns dusch och toalett i alla rum. Vi har 40 platser för stipendiesökande (genom Svenska Institutet) och cirka fem för betalande deltagare.

Kursinnehåll
Sverige och svenska vänder sig främst till universitetsstuderande i utlandet med svenska som främmande språk, men också till andra med intresse för Sverige och svenska språket. Syftet med kursen är att deltagarna ska få tillämpa och vidareutveckla sin svenska och dessutom få inblick i dagens Sverige - med teman som aktuell svensk litteratur, nya tendenser i svenska språket och svenskt samhällsliv. Undervisningen sker i huvudsak i studiegrupper med högst 10-15 deltagare där fokus ligger på samtal. Föreläsningar, grupparbeten och studiebesök är också viktiga inslag. Under kursen finns några återkommande inslag som bussturer, filmvisningar, studiebesök, naturvandring, räkfest och en riktig svensk midsommarfest.

En vanlig kursdag inleds efter frukost med fyra undervisningstimmar, avbrutna av ett förmiddagskaffe. Under eftermiddagen finns ytterligare två undervisningstimmar på schemat, men det brukar också finnas utrymme för badutflykter, umgänge, naturupplevelser osv. på egen hand. Kvällen erbjuder därefter svensk film eller andra kulturbegivenheter som kan finnas på eller i närheten av skolan. Från kl. 19 står skolans matsal eller uteservering öppen för kvällskaffe.

Lärarna
Kursens lärare har mångårig erfarenhet av undervisning i svenska som främmande språk, bland annat som utlandslektorer. De är tillgängliga och deltar med de studerande under måltider, resor och delar av fritiden.

Fritidsaktiveter
På skolan finns god tillgång till fritidsaktiviteter: fotbollsplan, volleybollplan, gymnastiksal, ett litet gym, olika utespel, musikinstrument, tidskrifter mm. som står till deltagarnas förfogande. Personal finns på skolan som kan vara till hjälp vid akuta lägen, som utelåsning, läkarbesök och liknande. Ett gott råd är att ta med kläder för skiftande bruk och bekväma skor; en svensk sommar kan vara likaväl lite kylig, regnig och blåsig, som varm och torr, men alltid rik på naturupplevelser.

Kostnad
För icke stipendiater är kostnaden för dessa tre veckor 15.000:- och inkluderar mat, boende, utflykter, studiebesök mm.

Välkommen att höra av dig om du har frågor!

Lena Hildingsson 
e-post: info.billstromska@vgregion.se

Billströmska Folkhögskolan
SE-471 93 Kållekärr
tel +46 304 67 65 70

Senast uppdaterad: 2020-05-12 16:34