Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs- Naturvetenskapligt basår

urinprov

Ansökan till HT 22 öppnar i mars. Allmän kurs med inriktning Naturvetenskapligt basår är en kurs för dig som är intresserad av naturvetenskap och vill öka dina möjligheter att studera vidare på högskola eller universitet inom exempelvis medicin, teknik eller naturvetenskap. Efter avslutade studier på det Naturvetenskapliga basåret har du möjlighet att söka utbildningar som kan leda till yrken som exempelvis läkare, ingenjör eller veterinär.

Ansökan är stängd

___________________________________________________________________________

På Billströmska folkhögskolan erbjuder vi dig många lärarledda lektionstimmar i en relativt liten grupp.  Arbetssätten och examinationsformerna är varierade för att främja alla deltagares lärande.  

Det naturvetenskapliga basåret är intensivt. Närvaro och hårt arbete, både på och efter lektionstid, är en förutsättning. Viljan till samarbete är också en nyckel till att du ska lyckas med dina studier. För att underlätta samarbete har ni god tillgång till klassrum och grupprum även på kvällstid. Detta gäller både om du väljer att bo på skolans internat eller om du bor utanför skolan. Just god tillgång till hjälp, både av lärare och av andra deltagare, är en av de största fördelarna med att studera naturvetenskapligt basår på folkhögskola, som tidigare deltagare lyfter fram.

På folkhögskolan ingår också lärande tillsammans med alla deltagare på skolan. Därför arbetar vi också tillsammans med de andra kurserna i övergripande frågor som kan röra exempelvis demokrati eller hälsa.  

Studierna omfattar förutom lektioner även laborationer,  exkursioner och studiebesök. Ibland anordnas studieresor, och även dessa förutsätter stort engagemang från gruppen. 

Innehåll

På inriktningen naturvetenskapligt basår fokuserar vi på följande ämnen:

Matematik
Biologi
Fysik
Kemi
Svenska

Vår kurs i matematik motsvarar innehållet i gymnasiets kurs 3c och 4. Biologi/Fysik/Kemi motsvarar gymnasiets kurs 1 och 2. I Svenska ligger fokus på skrivande och analys av vetenskaplig text och presentationsteknik. Det erbjuds också vissa valbara estetiska ämnen.
 

 

Behörighet och studieomdöme

Efter fullgjorda studier på Allmän kurs – Naturvetenskapligt basår kan du nå särskild behörighet. Särskild behörighet öppnar upp för vidare studier inom medicin, naturvetenskap och teknik på högskola och universitet. Läs mer på folkhogskola.nu och antagning.se om vad som gäller dig som gått på folkhögskola.

Ett års heltidsstudier av allmänna ämnen vid en folkhögskola berättigar dig till ett samlat studieomdöme. Du kan använda ditt studieomdöme för att tillsammans med dina behörigheter söka till högskola/universitet i en egen kvotgrupp.

Förkunskaper

För att påbörja inriktningen naturvetenskapligt basår på allmän kurs bör du vara godkänd i kurserna:

matematik 2
engelska 6

Om du saknar någon eller några av kurserna ovan finns möjlighet att läsa dessa hos oss. Men tänk på att detta kommer att göra din studietid längre alternativt intensivare.

Är du inte klar med din grundläggande behörighet när du börjar har du möjlighet att läsa in den hos oss. Antingen genom att först studera på någon av våra andra allmänna kurser som en förberedelse inför den naturvetenskapliga inriktningen, eller efter det naturvetenskapliga basåret. Vi erbjuder också en inriktning som löper över tre terminer, se Allmän kurs – Naturvetenskapligt basår tre terminer.

Ta kontakt med vår studievägledare eller matematiklärare om du har funderingar kring dina behörigheter eller förkunskaper.

Inför naturvetenskapligt basår

Eftersom det naturvetenskapliga basåret håller ett högt studietempo behöver du vara väl förberedd. Därför rekommenderar vi att du repeterar dina matematikkunskaper från kurs 1 och 2. Det finns tjänster på nätet för detta, exempelvis matteboken.se. När du är antagen kommer vi att skicka dig en aktuell lista på den litteratur du behöver skaffa inför kursstart.  

Kontakt

Har du frågor om kursen är du välkommen att kontakta vår studievägledare eller vår lärare Niclas Malmberg som undervisar i matematik och fysik.

Välkommen!

 

Niclas Malmberg

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Anna Josefsson

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-11-30 13:15