Sticka och virka med mera

Kursdatum 
19-21 juni 2017

Kursledare
Anna Josefsson. Anna arbetar som lärare på folkhögskolan, och brinner för textila hantverk och traditionella tekniker. Anna arbetar både med skolans vinterkurser och sommarkurser. Sommarkurserna i stickning, virkning och andra trådkonster har varit igång i flera år. Annas egen produktion brukar finnas med på utställningar på olika platser i landet.

Kursbeskrivning
För dig som har grundläggande kunskaper i stickning, men som vill lära mer om gamla och nya tekniker. Ditt arbete anpassas efter dina egna önskemål och förkunskaper. Du väljer också om du vill prova på att arbeta med flera tekniker eller fördjupa dig mer i en teknik.

Du har möjlighet att prova olika tekniker som  krokning, virkning och stickning, tvåändsstickning samt färgning av ull och silke. Om du vill kan du träna på att sticka efter mönster på engelska.

Teoretiska moment
Tillsammans går vi igenom vilka garner som är lämpliga att använda, och vilka fördelar de olika teknikerna har. Vi tittar på bilder och färdiga plagg och lär oss mer om hur teknikerna traditionellt har använts och om hur mönsterstickningens och mönstervirkningens olika mönster kan hittas i tradionella plagg från olika områden.

Vi går också på upptäcksfärd på internet för att hitta nya resurser till vårt stickande.

Varje dag går vi igenom olika uppläggningar och avslutningar.

Har du en bäbrar PC/Surfplatta? Ta i så fall med den.

Vi ser fram emot tre roliga och kreativa dagar!Preliminärt program:

Måndag 19 juni  - Sticka med färger
Kl. 10:00 samling i matsalen
Förmiddag: Sticka mönster med flera färger, prova olika tekniker såsom lyfta maskor, fair isle, tvåändsstickning.
Eftermiddag: Fortsättning, prova tvåändsstickning

kväll: Vi har en gemensam genomgång av syrafärgning och tittar tillsammans på färglabbet. Dag två och dag tre finns det möjlighet att prova att färga mer.


Tisdag 20 juni - Stickbeskrivningar och färgworkshop

Förmiddag:  Vi provar att arbeta med olika sorters stickbeskrivningar, läsa instruktioner och diagram. Sticka efter beskrivningar på svenska, engelska, nordiska språk. Vi har en gemensam genomgång av syrafärgning och tittar tillsammans på färglabbet. Senare arbetar vi i grupper där de som vill färgar och de som vill arbetar vidare med stickning.

Eftermiddag: Sticka plagg, vantar, strumpor eller tröja... Sticka miniplagg för att öva detaljer och moment.


Onsdag 21 juni - Virka och kroka , smycka

Tekniker för virkning, krokning och rundkrokning.  Fortsätt med valfri stickning. Montering och dekoration.


Demonstrationer
Under kursens gång demonstreras olika tekniker och om du vill finns möjlighet att prova på att arbeta med dem. Tekniker som demonstreras är mönsterstickning, flerfärgsvirkning, smygmaskvirkning, tvåändsstickning mm.

Tag med
material som du har hemma; restgarner av ull, strumpstickor i olika storlekar, virknålar och rundstickor kan vara användbara. Det finns också möjlighet att köpa material och litteratur under kursens gång.

Kostnad
Kurs med kost och logi: 3000:-
Kostnad för kurskompendium tillkommer.

Ansök här!

 

Anna Josefsson

Lärare, folkhögskola
Telefonnummer
E-post
Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:34